„Ryby po bydgosku. Festiwal kulinarno-kulturalny” – 19 września br.

Życie codzienne w Bydgoszczy od wieków związane było z wodą. Obecność Brdy, Kanału Bydgoskiego, Wisły wpłynęły na rozwój i rozkwit miasta, a także nadały mu tożsamość i rozpoznawalną po dzień dzisiejszy identyfikację.

O obecności ryb w diecie bydgoszczan świadczą zachowane artefakty: dawne narzędzia służące do ich połowu, archiwalia, przedmioty związane z ich przygotowaniem lub konsumpcją, a także przepisy i wspomnienia dawnych mieszkańców miasta. Ważnymi miejscami związanymi kulturą wodną i dziedzictwem kulinarnym, przywołującymi pamięć o dawnych funkcjach są niewątpliwie Rybi Rynek, Spichrze nad Brdą, Barka Lemara i nabrzeże Brdy. To właśnie w tej przestrzeni zorganizowany zostanie festiwal.

Wydarzenie „Ryby po bydgosku. Festiwal kulinarno-kulturalny” ma na celu przybliżyć tradycje związane z rybołówstwem, handlem i wyżywieniem w Bydgoszczy w kontekście wody. Skierowane jest do osób indywidualnych, rodzin, zarówno mieszkańców miasta i regionu jak turystów odwiedzających Bydgoszcz.

termin: 19 września 2021 godz. 12.00-18.00

miejsce:  ulica Spichlerna (przestrzeń między Muzeum a Barką)

Organizatorzy:

Szlak Wody, Przemysłu i Rzemiosła TeH₂O

Spichrze nad Brdą  –  Muzeum Okręgowe im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy

Barka Lemara Muzeum Legend Szyperskich – Miejskie Centrum Kultury

Współpraca:

Piotr Lenart – Szlak kulinarno-krajoznawczy „Niech Cię Zakole”

Restauracja Pałacowa w Ostromecku

Dla uczestników przewidziano szereg atrakcji:
– pokazy i degustacje kulinarne,
– zwiedzanie ekspozycji w historycznych wnętrzach Spichrzy nad Brdą i Barki Lemara
– prelekcje, warsztaty edukacyjne oraz animacje kulturalne

Program festiwalu

ul. Spichlerna

12.00 – rozpoczęcie festiwalu

12.15 – 16.00 –  „Jedz ryby! Gawęda i prezentacja”  – Piotr Lenart „Niech Cię Zakole. Szlak krajoznawczo-kulinarny”.

12.00 – 16.00 – „Bydgoska bułka szyperska” – pokaz i degustacja „Restauracja Pałacowa w Ostromecku”

12.00 – 15.00 – „Szyperskie zabawy” –  animacje dla rodzin na Barce Lemara

12.30 – 15.30  – „Vimba vimba, Salmo trutta i inne płastugi. Czy wiesz, jakie ryby zamieszkują rzekę przecinającą Bydgoszcz?” – warsztaty plastyczne

14.30  – 15.30 – „Kuchnia bydgoskich szyprów” – oprowadzanie po Barce Lemara  Adam Gajos kurator Muzeum Legend Szyperskich

12.00 – 16.00 – kulinarne wspomnienia z barki. Opowieść pani Hili

Obowiązkowe zapisy na:

12.00  –  14.00 „Rybne Sgraffito”  –  warsztaty plastyczne*

13.00 – „Bydgoska książka kucharska?” – prelekcja z pokazem** Anna Kornelia Jędrzejewska Pracownia Etnografii / ekspozycja stała 1p.

12.00-18.00 Zwiedzanie wystaw w Spichrzu nad Brdą

* Zapisy na „Rybne sgraffito” – edukacja@muzeum.bydgoszcz.pl

** Zapisy na „Bydgoska książka kucharska” – etnografia@muzeum.bydgoszcz.pl

** (obowiązuje bilet specjalny do muzeum w cenie 1 zł) 

Ponadto:

12.00-16.00 – zwiedzanie Barki Lemara Muzeum Legend Szyperskich

12.00-18.00 – zwiedzanie wystaw stałych i czasowych w Spichrzach nad Brdą Muzeum Okręgowego im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy.

Na wydarzenie obowiązuje bilet specjalny do muzeum w cenie 1 zł 

Festiwal zorganizowany w ramach TehoFestu – święta Szlaku Wody, Przemysłu i Rzemiosła TeH2O, wpisuje się także w Europejskie Dni Dziedzictwa odbywającego się w tym roku pod hasłem „Smaki dziedzictwa”.

Muzeum Okręgowe w Bydgoszczy