Bezglutenowa focaccia z rozmarynem i suszonymi pomidorami

Focaccia, czyli rodzaj płaskiego chlebka to włoska klasyka, która jest bardzo prosta w przygotowaniu. W wersji bezglutenowej wystarczy skorzystać z gotowych mieszanek do wypieku! Z aromatycznym rozmarynem i suszonymi pomidorami, będzie pyszną przekąską na wiosenne wieczory.

Zapraszam do zapoznania się i wykorzystania autorskiego przepisu i zdjęcia marki Ocelio. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa inspiracja dla Państwa.

Bezglutenowa focaccia z rozmarynem i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 1 opakowania bezglutenowej mieszanki do wypieku pizzy (np. marki Ocelio)
  • 25 g świeżych drożdży
  • świeży rozmaryn
  • pomidory suszone
  • sól gruboziarnista
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. 25 g świeżych drożdży rozpuścić w 300 ml ciepłej wody. Dodać 20 g oliwy z oliwek i wymieszać z 500 g bezglutenowej mieszanki.
  2. Po uzyskaniu gładkiej i jednorodnej konsystencji, ciasto rozwałkować i przykryć folią spożywczą nasmarowaną olejem. Odstawić do wyrośnięcia.
  3. Po wyrośnięciu nałożyć na ciasto pomidory suszone, świeży rozmaryn, doprawić solą i podlać oliwą.
  4. Piec do zrumienienia w 200st Celsjusza. Podawać z oliwą z oliwek.
Łukasz Nocuń – PR & Content Marketing Manager SFERA Group