Jeśli znudziło Wam się tradycyjne pieczywo – proponujemy pyszny chleb bezglutenowy z dodatkiem suszonej żurawiny! Przygotujecie go z mieszanki do wypieku chleba jasnego z dodatkiem słodko-kwaśnej żurawiny, nasion słonecznika i orzechów włoskich. Idealny do śniadań i kolacji!
Składniki:
- 500g bezglutenowej mieszanki do wypieku chleba jasnego (np. marki Ocelio)
- 470g wody
- 30g oleju
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki grubo siekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki słonecznika
- 100g żurawiny
Przygotowanie:
- Mąkę, wodę oraz olej wymieszać w misce i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- Nastawić piekarnik na 220 st. C.
- Pozostałe składniki oprószyć łyżką mieszanki i po wyrośnięciu wymieszać z ciastem na chleb.
- Keksówkę wysmarować olejem i przełożyć do niej ciasto na chleb.
- Po umieszczeniu w piekarniku zmniejszyć temperaturę na 200 st. i piec przez 40 minut.
Smacznego!
Łukasz Nocuń – Senior PR & Content Marketing Specialist SFERA Group |
|||