Bezglutenowy makaron z warzywami

Kukurydziany makaron kolanka w wersji wegetariańskiej z warzywami i parmezanem to nasza smakowita propozycja na zbliżająca się wiosnę. To doskonały przepis na proste i pełnowartościowe bezglutenowe danie. Zapraszam do zapoznania się i wykorzystania autorskiego przepisu i zdjęcia marki Ocelio. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa inspiracja dla Państwa.

Bezglutenowy makaron z warzywa

Składniki:

  • 250g makaronu bezglutenowego kolanka (np. Ocelio)
  • 1 mała cukinia
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 ząbki czosnku
  • 100ml białego wina
  • garść orzechów włoskich
  • parmezan
  • natka pietruszki
  • tymianek
  • sól
  • odrobina suszonego chili

Metoda:

  1. Cukinię umyć i przekroić wzdłuż na pół. Pokroić na drobne plasterki.
  2. Szparagi umyć i obrać, odciąć zdrewniałe końcówki.
  3. Orzechy zgnieść w dłoni i prażyć na rozgrzanej suchej patelni.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać cukinię. Smażyć przez 2 minuty, dodać szparagi i smażyć aż lekko zmiękną. Dodać czosnek i po minucie wino. Całość dusić aż wino niemal całe odparuje.
  5. Ściągnąć z ognia dodać sporą ilość tartego parmezanu. Doprawić solą i chili.
  6. Na patelnię przełożyć makaron. Całość dobrze wymieszać. Dodać posiekaną natkę pietruszki, łyżeczkę listków świeżego tymianku oraz orzechy włoskie.

www.ocelio.pl