Kukurydziany makaron kolanka w wersji wegetariańskiej z warzywami i parmezanem to nasza smakowita propozycja na zbliżająca się wiosnę. To doskonały przepis na proste i pełnowartościowe bezglutenowe danie. Zapraszam do zapoznania się i wykorzystania autorskiego przepisu i zdjęcia marki Ocelio. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa inspiracja dla Państwa.
Bezglutenowy makaron z warzywa
Składniki:
- 250g makaronu bezglutenowego kolanka (np. Ocelio)
- 1 mała cukinia
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2 ząbki czosnku
- 100ml białego wina
- garść orzechów włoskich
- parmezan
- natka pietruszki
- tymianek
- sól
- odrobina suszonego chili
Metoda:
- Cukinię umyć i przekroić wzdłuż na pół. Pokroić na drobne plasterki.
- Szparagi umyć i obrać, odciąć zdrewniałe końcówki.
- Orzechy zgnieść w dłoni i prażyć na rozgrzanej suchej patelni.
- Na patelni rozgrzać oliwę i dodać cukinię. Smażyć przez 2 minuty, dodać szparagi i smażyć aż lekko zmiękną. Dodać czosnek i po minucie wino. Całość dusić aż wino niemal całe odparuje.
- Ściągnąć z ognia dodać sporą ilość tartego parmezanu. Doprawić solą i chili.
- Na patelnię przełożyć makaron. Całość dobrze wymieszać. Dodać posiekaną natkę pietruszki, łyżeczkę listków świeżego tymianku oraz orzechy włoskie.
www.ocelio.pl