Ogólnopolski Tydzień Kariery w CKZiU w Wyrzysku

W dniach 18-22 października 2021 r. odbył się 13Ogólnopolski Tydzień Kariery pod hasłem przewodnim „Wyprawa na 3K: Kariera, Kompetencje, Kreatywność”. Ogólnopolski Tydzień Kariery jest to coroczne wydarzenie, które ma na celu wspieranie młodzieży w planowaniu dalszej, szeroko rozumianej edukacji, budowaniu ścieżki kariery czy odkrywaniu zasobów oraz talentów.

Po raz kolejny w działania te włączyła się społeczność wyrzyskiej szkoły średniej. Wyprawa na 3K obfitowała w szereg działań, w które włączyli się uczniowie i nauczyciele, którzy w różnych przedsięwzięciach poszukiwali Kariery, Kompetencji i Kreatywności, tak bardzo potrzebnych w kształtowaniu kompetencji zawodowych młodych ludzi.

Tegoroczne obchody tego wydarzenia rozpoczęliśmy warsztatami kulinarnymi, prowadzonymi przez szefa kuchni p. Piotra Janeczko, właściciela Restauracji Jutrzenka w Białośliwiu, który przekazał swoją wiedzę młodym kucharzom, między innymi przygotowaliśmy polędwicę wieprzową, metodą sous vide, w wielu uczniach został odkryty spory potencjał kulinarny. Kolejnym działaniem były warsztaty z profesjonalnym doradcą zawodowym p. Anną Oleszczyk z Poradni Pedagogiczno – Psychologicznej w Pile, pt.„Moje 3K – kariera, kompetencje, kreatywność – dokonaj świadomego wyboru”. Również na lekcjach religii uczniowie poznali chrześcijański wymiar pracy, jaki cel i wartość ma praca i w jaki sposób rozwija człowieka. W bibliotece szkolnej przygotowano wystawę książek zawodowych, która cieszyła się zainteresowaniem uczniów, którzy w fachowej literaturze znaleźli opisy swoich zawodów. Zorganizowaliśmy również pyszne „Święto jabłka”, którego celem był rozwój umiejętności zawodowych uczniów w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych,  podczas wypieku ciast i ciasteczek oraz mini deserów z jabłkami, wspierany przez wystawę książek o jabłkach i z jabłkiem w tle, przygotowaną przez nauczyciela biblioteki. Niezmiernie ważnym przedsięwzięciem kształtującym zawodowe umiejętności praktyczne uczniów w zawodzie technik informatyk był pięciodniowy udział w specjalistycznych zajęciach w laboratorium Politechniki Poznańskiej. Podczas zajęć uczniowie wraz z opiekunami wykonali następujące zadania zawodowe: spawanie światłowodów, drukowanie detali na drukarce 3D, tworzenie aplikacji webowych, konfigurowanie urządzeń i usług sieciowych, projektowanie sieci komputerowych. Podczas lekcji na przedmiocie „Kształtowanie kompetencji społecznych i zawodowych” nauczyciele przedmiotu przedstawili uczniom szereg zagadnień związanych z rynkiem pracy, budowaniem ścieżki kariery zawodowej, tworzeniem dokumentów aplikacyjnych.

Przeprowadzone spotkania, warsztaty i inne działania w tej edycji OTK, pozwoliły uczniom rozwinąć zainteresowania, kompetencje zawodowe i kreatywność.

Alina Kwiatkowska