Pełnowartościowe kasze w wiosennych sałatkach – przepis na udaną majówkę

Wiosna to czas przebudzenia przyrody, coraz wyższej temperatury, słonecznej pogody oraz sezonowych warzyw i nowalijek. Wiosna i majówka to również nieoficjalny początek sezonu grillowego, który potrwa aż do wczesnej jesieni. Nieodzownym elementem grillowej uczty są wszelkiego rodzaju mięsa, ale na stole nie może zabraknąć również dodatków, np. w formie wybornych sałatek pełnych kolorowych warzyw oraz pysznych kasz!

Długi weekend majowy, niezależnie od przewidywanej pogody, kojarzy nam się z aktywnym wypoczynkiem, spotkaniami ze znajomymi oraz wycieczkami, których zwieńczeniem jest wspólne grillowanie. Sprawdź jakie sałatki przygotować na majówkę, aby zachwycić gości!

Szparagi – wykorzystaj sezon!

Zielone i białe szparagi to niekwestionowani królowie wiosennych stołów. Sezon na nie trwa krótko, dlatego warto jak najlepiej wykorzystać ten czas! Na pierwszego grilla w roku polecamy przygotować znakomitą sałatkę z zielonymi szparagami, w towarzystwie kaszy jęczmiennej pęczak Halina, chrupiących młodych rzodkiewek, szczypiorku, granatu oraz sera feta! Doskonale sprawdzi się jako dodatek do aromatycznej karkówki oraz kurczaka z grilla.

Kasza pęczak to odmiana kaszy jęczmiennej. Dzięki najmniej przetworzonym ziarnom jest również najbardziej wartościową z kasz. Jest bogatym źródłem białka roślinnego oraz węglowodanów, zawiera duże ilości rozpuszczalnego błonnika, który usprawnia trawienie – zapobiega zaparciom, wzdęciom i bólom brzucha – zaznacza Lucyna Wysocka, ekspert marki Halina

Szparagi wspaniale odnajdą się również z kasza jaglaną. Do przygotowania takiej sałatki potrzebujemy – oprócz zielonych szparagów i kaszy – zielone oliwki, suszone pomidory, a także ocet balsamiczny, który doskonale podkreśli smak warzyw.

Botwinka i szczaw – pyszne wiosenne przysmaki

Botwina, czyli młode liście i korzenie buraka to popularny składnik zup, ale można wykorzystać je również jako element pysznych sałatek w towarzystwie kaszy bulgur. Botwina zawiera dużo witamin, wapnia i żelaza, a sezon na nią trwa aż do końca lipca. Drugim z polecanych przez nas składników sałatki jest szczaw czerwony. Tę odmianę wyróżniają czerwone nerwy pięknie kontrastujące z zielonymi blaszkami liści. Czerwony szczaw w smaku niewiele różni się od zwyczajnego. Ma lekko pikantny, kwaśny smak, który wspaniale będzie korespondował z innymi dodatkami we wszelkiego rodzaju sałatkach. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na pyszną sałatkę z kasza bulgur oraz całą gamą wiosennych przysmaków, które z pewnością zachwycą podczas grillowej uczty!

Sałatka z kaszą bulgur, botwiną i młodym szczawiem

Składniki:

– 100 g kaszy bulgur(np. marki Halina)
– 2 jajko ugotowane na twardo
– 1 pęczek rzodkiewki
– 1 cebulka ze szczypiorkiem
– garść mix-u sałat
– 1/2 ogórka
– groszek wąsaty
– młody szczaw czerwony
– 4 łyżki jogurtu naturalnego
– 1 łyżka soku z cytryny
– sól i pieprz

Metoda:

  1. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Rzodkiewkę pokroić w plasterki, cebulkę posiekać, szczypior pokroić w plastry, ogórek w małą kostkę, jajka w ćwiartki.
  3. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i doprawić solą i pieprzem.
  4. Składniki wymieszać. Przed podaniem ozdobić danie kleksem z jogurtu.
Łukasz Nocuń – PR & Content Marketing Manager SFERA Group