Przedstawiamy ciekawy przepis na dobrze znaną drobną fasolą w pikantnym wydaniu. Meksykańska potrawka z fasoli z dodatkiem awokado, pomidora, papryki i czerwonej cebuli to doskonały sposób na szybki obiad lub wyrazistą kolację. Zapraszam do zapoznania się i wykorzystania z autorskiego przepisu marki Halina. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa inspiracja dla Państwa.
Fasola drobna po meksykańsku
Składniki:
- 200g białej fasoli drobnej (np. marki Halina)
- 1 cebula posiekana
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 – 3 papryczki chili (w zależności jak ostre dania lubimy)
- 500 ml bulionu
- 1 awokado pokrojone w plastry
- 1 pomidor pokrojony w kostkę
- 1 mała czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 1 pęczek kolendry lub pietruszki drobno posiekanej
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
Metoda:
- Fasolę moczymy przez noc i odcedzamy.
- Cebulę smażymy z czosnkiem i posiekanym chili. Dodajemy 1/2 pęczka kolendry lub pietruszki oraz fasolę zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy łyżeczkę soli i całość gotujemy aż fasola będzie gotowa. Podczas gotowania obserwujemy czy nie należy dolać wody.
- Pomidory mieszamy z czerwona cebulą awokado oraz kolendrą. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą.
- Gdy fasola dojdzie nakładamy na talerze i podajemy z salsą z pomidorów i awokado.
- Podawać z przypieczoną tortillą lub bagietką
Smacznego!
www.halina.eu