Przepis kulinarny: Fasola drobna po meksykańsku

Przedstawiamy ciekawy przepis na dobrze znaną drobną fasolą w pikantnym wydaniu. Meksykańska potrawka z fasoli z dodatkiem awokado, pomidora, papryki i czerwonej cebuli to doskonały sposób na szybki obiad lub wyrazistą kolację. Zapraszam do zapoznania się i wykorzystania z autorskiego przepisu marki Halina. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa inspiracja dla Państwa.

Fasola drobna po meksykańsku

Składniki:

  • 200g białej fasoli drobnej (np. marki Halina)
  • 1 cebula posiekana
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 – 3 papryczki chili (w zależności jak ostre dania lubimy)
  • 500 ml bulionu
  • 1 awokado pokrojone w plastry
  • 1 pomidor pokrojony w kostkę
  • 1 mała czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 1 pęczek kolendry lub pietruszki drobno posiekanej
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz

Metoda:

  1. Fasolę moczymy przez noc i odcedzamy.
  2. Cebulę smażymy z czosnkiem i posiekanym chili. Dodajemy 1/2 pęczka kolendry lub pietruszki oraz fasolę zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy łyżeczkę soli i całość gotujemy aż fasola będzie gotowa. Podczas gotowania obserwujemy czy nie należy dolać wody.
  3. Pomidory mieszamy z czerwona cebulą awokado oraz kolendrą. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą.
  4. Gdy fasola dojdzie nakładamy na talerze i podajemy z salsą z pomidorów i awokado.
  5. Podawać z przypieczoną tortillą lub bagietką

Smacznego!

www.halina.eu