Przepisy z tradycją na Wielkanoc

Biała kiełbasa w słoiku, baba drożdżowa, mazurek orzechowy a może żur kujawski? Prezentujemy przepisy na święta z naszej regionalnej Listy Produktów Tradycyjnych, które warto wypróbować, zwłaszcza w Święta Wielkiejnocy.

– Produkty, które reprezentują województwo na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych to część bogatego i wciąż żywego dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza. To kuchnia naszych mam i babć, to smaki, które pamięta się całe życie. Wiele z nich możemy przygotować we własnym domu – mówi marszałek Piotr Całbecki.

Na ogólnopolskiej ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się już ponad 100 wyrobów i potraw z naszego regionu. Produkty z Kujawsko-Pomorskiego wpisane na listę tutaj.

Przepisy z naszej Listy Produktów Tradycyjnych na Wielkanoc:

  • Biała kiełbasa w słoiku (zgłoszona przez Przedsiębiorstwo Handlowo Usługowe Produkcyjne Rolmięs sp. jawna z Łabiszyna, powiat żniński),
  • Kujawiok– wielkanocna baba drożdżowa (zgłoszona przez Annę Patyk z Koła Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, powiat radziejowski),
  • Mazurek orzechowy z Kaniewa (zgłoszony przez gospodynię z Kaniewa, powiat aleksandrowski),
  • Żur kujawski (zgłoszony przez Stowarzyszenie Partnerstwo Dla Ziemi Kujawskiej z Aleksandrowa Kujawskiego).

 

Beata Krzemińska rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego

Fot. Andrzej Goiński/UMWKP