Smażona wołowina z ryżem jaśminowym i warzywami

Smażona wołowina w azjatyckim stylu z dodatkiem imbiru oraz ryżu jaśminowego Britta to aromatyczne danie pełne warzyw i przypraw typowych dla wschodniej kuchni. Zapraszam do zapoznania się i wykorzystania autorskiego przepisu i zdjęcia marki Britta. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa inspiracja dla Państwa.

Smażona wołowina z ryżem jaśminowym i warzywami

Składniki:

  • 200g ryżu jaśminowego (np. marki Britta)
  • 300g wołowiny stekowej np. antrykot
  • 100g fasolki szparagowej
  • 100g groszku cukrowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula dymka
  • 4 cm imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 4 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • Sól i pieprz

Metoda:

  1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Wołowinę pokroić w paski. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać ze skrobią kukurydzianą.
  3. Warzywa umyć. Od fasolki odkroić końcówki. Paprykę i cebulę pokroić w paski. Czosnek i imbir zetrzeć na tarce lub bardzo drobno posiekać. Wymieszać sos sojowy, cukier i ocet.
  4. Na patelni rozgrzać mocno olej. Smażyć wołowinę przez 5 minut. Powinna się przyrumienić. Ściągnąć z patelni i odłożyć.
  5. Na patelni rozgrzać kolejną porcję oleju i smażyć warzywa. Powinny nabrać koloru ale być wciąż chrupiące. Dodać czosnek z imbirem a po minucie, sos sojowy z cukrem i octem. Całość trzymać na ogniu jeszcze przez 2 minuty. Podawać z ryżem jaśminowym.
Łukasz Nocuń – PR & Content Marketing Manager SFERA Group