Stanowisko Rady Powiatu Nakielskiego ws. woli podjęcia rozmów z Ministrem Infrastruktury

Poniżej przedstawiamy stanowisko Rady Powiatu Nakielskiego z dnia 23 lutego 2022 roku w sprawie wyrażenia woli podjęcia rozmów z Ministrem Infrastruktury na temat warunków dalszego rozwoju Zespołu Szkół Żeglugi Śródlądowej im. kmdr. Bolesława Romanowskiego w Nakle nad Notecią.

Stanowisko

Na podstawie § 16 ust. 1 pkt 3 statutu Powiatu Nakielskiego (Dz. Urz. Woj. Kuj.-Pom. z 2019r., poz. 4761), Rada Powiatu Nakielskiego przyjmuje stanowisko o następującej treści:

§ 1. Rada Powiatu, uwzględniając głos organów statutowych Zespołu Szkół Żeglugi Śródlądowej im. kmdr. Bolesława Romanowskiego w Nakle nad Notecią, zwanego dalej „szkołą”, a także opinie płynące od radnych Rady Powiatu Nakielskiego i Radnych Rady Miejskiej w Nakle nad Notecią, wyraża wolę podjęcia rozmów z Ministrem Infrastruktury na temat warunków dalszego rozwoju szkoły, których finalnym efektem może być zmiana organu prowadzącego szkołę i przekazanie jej Ministrowi Infrastruktury.

Szkoła, w skład której wchodzi technikum kształcące w zawodzie technik żeglugi śródlądowej, zapisała wspaniałe karty w historii naszego powiatu i zawsze była przedmiotem szczególnej dumy. Rada Powiatu wyraża przekonanie, że szkoła posiada ogromny potencjał dalszego rozwoju i warta jest zainwestowania każdych możliwych środków.

Rada Powiatu oczekuje, że rozmowy z Ministrem Infrastruktury toczyć się będą w kierunku ewentualnej zmiany organu prowadzącego dla całej szkoły, nie tylko dla technikum kształcącego w zawodzie technik żeglugi śródlądowej, w atmosferze poszanowania, rozdziału kompetencji organów rządowych i samorządowych.

Rada Powiatu wyraża szacunek dla dotychczasowych deklaracji Ministra Infrastruktury, zapewniających przedstawicieli samorządu powiatowego o uznaniu dla dotychczasowego wkładu wszystkich władz powiatu nakielskiego, od początku jej istnienia, w rozwój szkoły i zapewnienie możliwie najlepszej infrastruktury dla jej funkcjonowania.

Rada Powiatu podkreśla, że przedmiotem ewentualnego przekazania Ministrowi Infrastruktury nie może być „Przystań Powiat Nakielski” i jednocześnie deklaruje, że w przypadku zmiany organu prowadzącego szkołę powiat nakielski zapewni uczniom technikum kształcącego w zawodzie technik żeglugi śródlądowej pełny dostęp do infrastruktury przystani dla celów edukacyjnych, na podstawie odrębnej umowy.

§ 2. Zobowiązać Zarząd Powiatu Nakielskiego do pisemnego wystąpienia do Ministra Infrastruktury z propozycją podjęcia rozmów oraz przedstawienia woli Rady Powiatu wyrażonej w niniejszym stanowisku.

§ 3. Stanowisko doręczyć Ministrowi Infrastruktury, Dyrektorowi, Radzie Pedagogicznej, Prezydium Rady Rodziców Zespołu Szkół Żeglugi Śródlądowej im. kmdr. Bolesława Romanowskiego w Nakle nad Notecią, związkom zawodowym działającym w Zespole Szkół Żeglugi Śródlądowej im. kmdr. Bolesława Romanowskiego w Nakle nad Notecią oraz Zarządowi Powiatu Nakielskiego.

Przewodniczący Rady

Zbigniew Sabaciński