Trzy przepisy na pyszne kanapki do szkoły i pracy

Rok szkolny już za chwilę, a wraz z nim powracają tematy śniadaniowe. Ostatnie badania pokazują, że na śniadanie Polacy najchętniej przygotowują sobie kanapki (75% badanych) i jajecznicę (53%), a 35% sięga po parówki[i]. Przygotowaliśmy dla Was trzy smakowite kanapkowe propozycje, które sprawdzą się na drugie śniadanie w szkole i pracy.

Znane przysłowie: „śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, kolację jak żebrak”, niesie w sobie wiele prawdy. Regularne jedzenie śniadań ma np. duży wpływ na utrzymanie prawidłowej wagi i na dobre samopoczucie i zdrowie. Niestety często jemy je tylko w weekendy. Przyczyną jest szybkie tempo życia i nadmiar obowiązków, a także brak dbałości o właściwą porę spożywania dań.

Z tego powodu uczucie głodu narasta w drugiej połowie dnia i często powoduje napady obżarstwa. Efekt? Często podjadamy, jemy o wiele więcej na obiad i kolację, a to sprzyja gromadzeniu się tkanki tłuszczowej oraz permanentnemu uczuciu zmęczenia czy rozdrażnienia. Dlatego poranne posiłki powinny zaspokoić głód i kontrolować uczucie łaknienia podczas całego dnia.

– Na drugie śniadanie chętniej przygotowujemy kanapki. Warto sięgnąć po pieczywo wieloziarniste, warzywa i chudą wędlinę, która jest cennym źródłem białka, żelaza, cynku, fosforu i witamin z grupy B. Doskonale sprawdzą się wędliny w plastrach, w niewielkich opakowaniach 50 g – poporcjowane i świeże, które znacznie pomogą skrócić czas przygotowywania kanapek. Małe, praktyczne porcje można zjeść od razu lub w ciągu jednego dnia, nie doprowadzając do magazynowania produktów w lodówce, a tym samym ograniczając marnowanie żywności – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

3 PRZEPISY NA PYSZNE KANAPKI

Finger sandwiches, czyli małe kanapeczki

Składniki:

– kilka kromek żytniego chleba tostowego

– kilka liści sałaty lollo lub masłowej

– opakowanie szynki drobiowej ZM Pekpol w plastrach (50 g)

– pomidor

– ogórek

– kilka plastrów sera żółtego

– pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Chleb podpiec w tosterze, na każdej kromce ułożyć sałatkę, plaster sera, pozwijane plastry szynki, przełożyć ogórkiem i pomidorem. Następnie przykryć drugą kromką i pokroić na trójkąty. Można złączyć wykałaczką, aby kanapeczki się nie rozpadały.

Kanapki z chleba razowego ze świeżymi warzywami, pesto, salami i serem

Składniki:

– kilka kromek chleba razowego

– opakowanie salami mix ZM Pekpol w plastrach (150 g)

– kilka plastrów żółtego sera

– sałata masłowa

– pomidor

– pieprz i sól do smaku

– czerwone pesto

Przygotowanie:

Kromki posmarować cienką warstwą czerwonego pesto, ułożyć sałatę, ser żółty, plastry salami i pomidora. Przykryć drugą kromką.

Kanapeczki w stylu finger food z pastą warzywno-mięsną i kolorowymi dodatkami

Składniki:

  • 1 opakowanie pasty warzywno-mięsnej paprykowej ZM Pekpol
  • 4 kromki ulubionego pieczywa
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • 1 ząbek czosnku
  • ulubione dodatki do kanapek
  • oliwki
  • rukola
  • marynowana papryka peperoni
  • jajko
  • papryka
  • pomidory
  • ser
  • bazylia
  • szynka kurpiowskie specjały
  • sałata

Przygotowanie:

Rozgrzać patelnię grillową. Ułożyć na patelni kromki chleba, skropić olejem. Grillować aż będą chrupiące i ładnie przyrumienione. Ściągnąć z patelni i natrzeć czosnkiem. Kromki posmarować grubą warstwą pasty i dołożyć ulubione dodatki.

www.pekpol.pl

[i] Badanie ARC Rynek i Opinia, 01.2020, za magazyn Handel lipiec-sierpień 2020