Warsztaty kulinarne uczniów z Lubaszcza kształcących się w zawodzie kucharz

Uczniowie Zespołu Szkół im. Wł. Łokietka w Lubaszczu kształcący się w zawodzie kucharz rozpoczęli cykl warsztatów kulinarnych w Akademii Rozwoju Kulinarnego p. Szymona Brukwickiego w Nakle nad Notecią. To już kolejne spotkania z Master Chefem.

Tym razem historia kulinarna została połączona z teraźniejszością.

Rozpoczęliśmy od krótkiego wykładu o kuchni Krajny i Pałuk. Następnie młodzież otrzymała wskazówki do przygotowania potraw.

W menu warsztatów znalazły się: gulasz z żołądków drobiowych, chłodnik litewski, galantyna drobiowa, wegestripsy z kalafiora, hot wingsy, rosół, gołąbki w trzech sosach (koperkowym, pieczarkowym, pomidorowym), bruschetta oraz tiramisu.

Kulinarne spotkanie młodzieży z specjalistą gastronomii było łączeniem tradycyjnych smaków z nowoczesnymi trendami.

Ponownie cieszyliśmy się cudowną atmosferą, którą wprowadził na warsztatach pan Szymon, świeżością surowców oraz opowieściami z cyklu „coś mi tu brakuje, dodaj więcej pieprzu”, „idealny smak, jak to zrobiłeś”, „konsystencja rewelacyjna”.

Na koniec młodzież znowu stwierdziła „Chcemy więcej!”.

Warsztaty zakończyły się otrzymaniem certyfikatów.

Zajęcia pozalekcyjne pod nazwą „Kulinarna podróż przez historię i teraźniejszość”  zostały współfinansowane ze środków Powiatu Nakielskiego.

 

 

Agnieszka Andrzejewska