Wegetariańskie zielone curry z ryżem bamati BIO

Wegetariańskie zielone curry z naturalnie bezglutenowym ryżem basmati BIO Ocelio to wyjątkowa propozycja na pikantny obiad lub kolację. Aromatyczna pasta curry, chrupiące warzywa oraz ryż z certyfikatem BIO to gwarancja prawdziwej uczty. Zapraszam do zapoznania się i wykorzystania autorskiego przepisu i zdjęcia marki Ocelio. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa informacja dla Państwa.

Wegetariańskie zielone curry z ryżem bamati BIO

Składniki:

  • 250g ryżu basmati BIO (np. marki Ocelio)
  • 1 łyżka zielonej tajskiej pasty curry
  • 1 czerwona cebula
  • 1 brokuł
  • garść grzybów shitake
  • 2 bakłażany
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm imbiru
  • 1 słoik ugotowanej ciecierzycy
  • 1 puszka mleka kokosowego
    Metoda:
  1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją z opakowania
  2. Bakłażany pokrój w drobną kostkę, przełóż na sito i delikatnie posól, aby pozbawić je nadmiaru wody (odstaw na 15 minut). Cebulę i grzyby pokrój w paski, brokuła podziel na małe różyczki, czosnek i imbir zetrzyj na drobnej tarce.
  3. Na dużej patelni rozgrzej olej, podsmaż wszystkie warzywa przez kilka minut i zdejmij z patelni. Na tę samą patelnię dolej odrobinę oleju, dodaj imbir i czosnek, a następnie wlej mleczko kokosowe. W mleczku rozpuść pastę i pozostaw do zagotowania.
  4. Wszystkie wcześniej podsmażone warzywa oraz ciecierzycę dodaj na patelnię z gorącym curry. Duś całość aż warzywa będą miękkie. Podawaj z cytryną lub limonką i ryżem.

www.ocelio.pl