Wegetariańskie zielone curry z naturalnie bezglutenowym ryżem basmati BIO Ocelio to wyjątkowa propozycja na pikantny obiad lub kolację. Aromatyczna pasta curry, chrupiące warzywa oraz ryż z certyfikatem BIO to gwarancja prawdziwej uczty. Zapraszam do zapoznania się i wykorzystania autorskiego przepisu i zdjęcia marki Ocelio. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa informacja dla Państwa.
Wegetariańskie zielone curry z ryżem bamati BIO
Składniki:
- 250g ryżu basmati BIO (np. marki Ocelio)
- 1 łyżka zielonej tajskiej pasty curry
- 1 czerwona cebula
- 1 brokuł
- garść grzybów shitake
- 2 bakłażany
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm imbiru
- 1 słoik ugotowanej ciecierzycy
- 1 puszka mleka kokosowego
Metoda:
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją z opakowania
- Bakłażany pokrój w drobną kostkę, przełóż na sito i delikatnie posól, aby pozbawić je nadmiaru wody (odstaw na 15 minut). Cebulę i grzyby pokrój w paski, brokuła podziel na małe różyczki, czosnek i imbir zetrzyj na drobnej tarce.
- Na dużej patelni rozgrzej olej, podsmaż wszystkie warzywa przez kilka minut i zdejmij z patelni. Na tę samą patelnię dolej odrobinę oleju, dodaj imbir i czosnek, a następnie wlej mleczko kokosowe. W mleczku rozpuść pastę i pozostaw do zagotowania.
- Wszystkie wcześniej podsmażone warzywa oraz ciecierzycę dodaj na patelnię z gorącym curry. Duś całość aż warzywa będą miękkie. Podawaj z cytryną lub limonką i ryżem.
www.ocelio.pl