Wykład prof. Jarosława Dumanowskiego „Zbiór dla kuchmistrza. Tajemnice najstarszych polskich i bydgoskich przepisów kulinarnych”

Czy znasz najstarszą polską książkę kucharską? Czy wiesz, jakie związki z Bydgoszczą mają przepisy kuchmistrzowej z 1633 roku? Razem z prof. Jarosławem Dumanowskim, zapraszamy w podróż do świata dawnych smaków i aromatów. Przyjrzymy się postaci kuchmistrza Piotra Żerońskiego i jego małżonki. Poszukamy walentynkowych wątków miłosnych w staropolskich recepturach kulinarnych. W trakcie spotkania będzie możliwość zakupu książki „Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca”, poświęconej tej tematyce.

19 lutego (sobota) 2022, Spichrze nad Brdą, ul. Grodzka 7-11

Wstęp do muzeum: 1 zł/os.

UWAGA DATA WYDARZENIA ZMIENIONA NA 19 LUTEGO

 

Dołącz do wydarzenia na Facebooku [TUTAJ]

Muzeum Okręgowe w Bydgoszczy