Celem konkursu „Najlepszy deser” było kształtowanie postaw kreatywnych w gastronomii, zachęcanie do rozwijania umiejętności z zakresu technologii gastronomicznej, rozbudzanie wrażliwości estetycznej i podnoszenie poziomu efektywności kształcenia zawodowego.
W konkursie wzięły udział 3 dwuosobowe zespoły, uczennice klas technikum żywienia i usług gastronomicznych.
Każdy zespół wykonał deser na zajęciach praktycznych w klasopracowni gastronomicznej Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wyrzysku.
Wykonane prace konkursowe były oceniane przez jurorów, którzy wzięli pod uwagę:
– odpowiedni dobór składników,
– teksturę poszczególnych elementów deseru,
– kreatywność i estetykę podania,
– smak.
Poziom był bardzo wyrównany, każdy przygotował zaskakująco pyszne, kreatywne słodkości, Jury postanowiło przyznać wszystkim takie same nagrody, którymi były bony podarunkowe przekazane przez Pana Rafała Maławy, do wykorzystania w Restauracji ORION w Wyrzysku.
Dziękuję uczniom za udział, a sponsorowi za okazaną, kolejny raz pomocną dłoń.
Alina Kwiatkowska