Wytrawne gofry z mąki owsianej

Gofry kojarzą się najczęściej ze słodkim deserem serwowanym w turystycznych miejscowościach. Ten znany wszystkim przysmak możemy jednak wykonać w zupełnie inny sposób! Przedstawiamy przepis na zaskakujące, wytrawne gofry, do których mąkę przygotujemy z płatków owsianych górskich. Gofry będą doskonałym pomysłem na śniadanie lub kolację, a dodatki, takie jak jajko sadzone, awokado oraz pomidorki koktajlowe zapewnią odpowiednią dawkę witamin i składników odżywczych.

Zachęcam do zapoznania się i wykorzystania przepisu.

Wytrawne gofry z mąki owsianej

Składniki;

  • 100 g płatków owsianych Halina
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • w razie konieczności odrobina wody
  • sól, pieprz

Proponowane dodatki do gofrów:

  • garść świeżego szpinaku
  • pomidor
  • awokado
  • kiełki
  • jajko sadzone
  • wędlina dojrzewająca

Wykonanie:

  1. Płatki zmielić drobno, np. w młynku do kawy, połączyć z resztą składników.
  2. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać odrobinę wody.
  3. Wylać ciasto partiami na wysmarowaną tłuszczem gofrownicę i piec aż będą złociste i chrupiące, czas będzie zależał od mocy użytej gofrownicy.
  4. Ozdobić ulubionymi dodatkami

Smacznego!

Łukasz Nocuń – Acting PR&Content Marketing Specialist SFERA Group