Żołądki z gęsi w sosie własnym z czosnkowym, aromatycznym puree ziemniaczanym poleca Szymon Brukwicki

Listopad to czas świętowania niepodległości naszej pięknej Ojczyzny, a w kulinarnym świecie ten dzień celebrujemy poprzez serwowanie dań z gęsiny. W całym tym miesiącu w polskich domach, jak i restauracjach na stole króluje Gęś jako Arystokratka wśród jesiennego menu.

W tym trudnym dla nas czasie, gdy nie możemy wspólnie świętować zachęcam do przygotowania wytwornych dań z gęsiny. W tym filmie proponuję Państwu przygotowanie takiego jednego dania wspólnie ze mną. Proponuję Państwu Żołądki z gęsi w sosie własnym podane z ziemniaczanym puree, które zostało ubogacone przeze mnie zrumienionym czosnkiem na słoninie w towarzystwie świeżego tymianku. Danie to jest proste, a zarazem wykwintne. Myślę, że  klarownie omówiłem w tym odcinku sposób przygotowania tego posiłku. Życzę powodzenia.
SKŁADNIKI:

Żołądki w sosie własnym:

1 kg żołądków gęsich
2 szt. jabłka
2 szt. cebuli
100 g masła
150 ml czerwonego wina
50 ml sosu sojowo – grzybowego
majeranek świeży listki z 2-3 gałązek lub suszony 1 łyżeczka
cząber suszony 1/2 łyżeczki
sól i pieprz do smaku

Puree:

1kg ziemniaków
100 g słoniny
1 cebulka
2 ząbki czosnku
1 gałązka tymianku (same listki)
sól do ziemniaków

Szymon Brukwicki Masterclass Chef