Jesienna kuchnia – przepisy na rozgrzewające zupy i drugie dania

Przepisy rekomenduje: Dwór Korona Karkonoszy

Sałatka z karmelizowaną figą i serem camembert

Cukier trzcinowy

1 Figa

50g mieszanki sałat (Rucola, lodowa, roszponka)

20-30g ziarno słonecznika

1 szt camembert

1 pomarańcza

Sos:

25g musztardy Dijon

25g soku z malin

50g oliwy z oliwek

Na suchej patelni uprażyć słonecznik. Na talerzu ułożyć mix sałat, wyfiletować pomarańcza i pokroić w plasterki lub kostkę i powtykać w sałatę. Wysypać cukier na patelnie i roztopić nie mieszając. Pokroić figi na połówki lub ćwiartki i położyć na patelni. Smażyć całość przez 2-3 minuty. Ułożyć figi na sałatce i pokrojonego w trójkąciki serka camembert. Wszystkie składniki sosu zblendować razem i polać sałatkę. Posypać całość prażonym słonecznikiem.

Zupa krem z kasztanów z mlekiem kokosowym

500g kasztanów jadalnych

50g masła

50g cebuli

300g batatów

200g marchew

250ml mleka kokosowego

Kardamon, wanilia, cynamon, sól

Naciąć skorupki i gotować w osolonej wodzie około 15-20 minut. Lekko ostudzić i zdjąć skorupki. Ziemniaki oraz marchew ugotować do miękkości w małej ilości wody na koniec gotowania wrzucić obrane kasztany oraz mleko kokosowe. Całość zagotować i następnie zblendować. Doprawić do smaku kardamonem, wanilią, cynamonem i solą. Dekorować kiełkami.

Kaszotto z pęczaku z grzybami
400g świeżych grzybów

80g cebuli

2 ząbki czosnku

150g kaszy pęczak

100ml białego wina

1l bulionu warzywnego

50g parmezanu

100g masła

50ml śmietanki słodkiej 18%

Pęczek natki pietruszki

Umyte i oczyszczone grzyby oraz czosnek kroimy na plasterki, cebulę w kostkę. Na patelni rozpuszczamy połowę masła, wsypujemy kaszę i mieszamy. Wlewamy wino i czekamy aż alkohol odparuje i zaczynamy partiami wlewać gorący bulion. Przed dodaniem następnej partii bulionu czekamy, aż poprzedni cały zostanie wchłonięty przez kaszę. Gotujemy aż kasza będzie mocno al dente. Na drugiej patelni rozpuszczamy resztę masła i wrzucamy grzyby, gdy woda odparuje dodajemy czosnek i cebulę i smażymy aż będą szkliste. Gdy grzyby będą gotowe dodajemy je do kaszy i dolewamy śmietankę część startego parmezanu, sól i pieprz. Gdy śmietanka się zredukuje kasza powinna być al dente.

Podawać obsypane parmezanem i natką pietruszki.
Kremowa zupa z pieczonej dyni

1 kg dyni

250ml mleka kokosowego

400g ziemniaków

100g cebuli

1l bulionu warzywnego lub mięsnego

Papryka słodka, papryka wędzona, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Masło

Dynię przekroić na pół i oczyścić z pestek, pokroić w plastry. Ułożyć na blaszce do pieczenia i piec przez 20minut w temp 200st C. Gdy wystygnie obrać ją i pokroić w kostkę.

Obrane ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w plasterki. W garnku roztopić masło i przesmażyć na nim cebulę i czosnek, po 2-3 minutach dodać ziemniaki i smażyć kolejne 2-3 minuty cały czas mieszając, dodać paprykę słodką oraz wędzoną, wymieszać i wlać bulion. Gotować do miękkości. Następnie dodać dynię oraz mleko kokosowe i gotować kolejne 10 minut. Całość zmiksować i doprawić gałką muszkatołową oraz ewentualnie solą i pieprzem. Dekorować pieprzem młotkowanym i ewentualnie kremowym serkiem. Podawać z grzanką czosnkową.

Zapiekanka ryżowa z dynią i mięsem mielonym

100g cebuli

2 ząbki czosnku

500g mięsa mielonego (wieprzowe)

400g dyni

200g ryżu (paraboliczny, lub basmati)

800ml bulionu warzywnego lub mięsnego

1 puszka pomidorów

200g soczewicy czerwonej

200g sera zółtego lub mozzarelli

Kurkuma, kmin rzymski, papryka słodka oraz ostra

W garnku przesmażyć (na oleju) pokrojoną cebulę oraz czosnek, dodać mięso mielone i dokładnie obsmażyć. Doprawić solą i pieprzem oraz przyprawami. Wsypać soczewicę oraz ryż i zalać całość bulionem. W między czasie obrać oraz oczyścić dynię i pokroić w drobną kostkę. Po zagotowaniu bulionu dodać dynię i pomidory. Całość zagotować, a następnie przelać do naczynia żaroodpornego. Piec przez 15 minut w 180 stopniach pod przykryciem i gdy ryż będzie już prawie gotowy, posypać startym serem i piec kolejne 5-10 minut.

Commplace