KPODR i UTP zapraszają na konferencję on-line

Co kryją w sobie pszenica okrągłoziarnowa i perska? Jakie mają wymagania?
Czy te gatunki pszenic wrócą do łask konsumentów?
Na powyższe pytania będziemy poszukiwać odpowiedzi podczas konferencji on-line

Zachęcamy Państwa do zapoznania się z kolejnymi pierwotnymi gatunkami pszenic.

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie i Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy zapraszają na konferencje on-line pt. „Od tradycji do nowoczesności – rezultaty projektu Grupy Operacyjnej PRADAWNE ZIARNO” w dniu 12 marca 2021 r. godz. 10:00

 

W programie konferencji:
10.00 – 10.15  –  Otwarcie konferencji, dr Ryszard Zarudzki, Dyrektor KPODR w Minikowie
dr hab. inż.  Małgorzata Szczepanek,  prof. uczelni, UTP Bydgoszcz – kierownik projektu Pradawne Ziarno

10.15  – 10.35    Szanse rozwoju uprawy pszenic pierwotnych w gospodarstwach ekologicznych Mieczysław Babalski – Bio-Babalscy

10.35 – 11.00  Ekologiczna i konwencjonalna niskonakładowa technologia uprawy pszenicy okrągłoziarnowej i perskiej  dr hab. inż.  Małgorzata Szczepanek, prof. uczelni, UTP Bydgoszcz

11.00 – 11.20  Ocena występowania chorób na pszenicy okrągłoziarnowej i perskiej  w ekologicznym i konwencjonalnym systemie gospodarowania dr hab. inż.  Grzegorz Lemańczyk, prof. uczelni, UTP Bydgoszcz

11.20 – 11.35  Ocena zagrożeń powodowanych przez szkodniki występujące na pierwotnych formach pszenic (okrągłoziarnowej i perskiej) uprawianych w różnych technologiach dr hab. inż.  Robert Lamparski, prof. uczelni, UTP Bydgoszcz

11.35– 11.50 Zachwaszczenie pszenicy okrągłoziarnowej i perskiej w zależności od czynników agrotechnicznych i systemu uprawy dr hab. inż.  Edward Wilczewski, prof. uczelni, UTP Bydgoszcz

11.50 – 12.40  Przerwa obiadowa

12.40 – 13.00 Wartość gospodarcza pszenic pierwotnych (płaskurka, samopsza, kamut) dr hab. Józef Tyburski, prof.  uczelni, UWM Olsztyn

13.00 – 13.25  Właściwości technologiczne i procesy produkcji nowych produktów z pszenicy okrągłoziarnowej i perskiej dr hab. inż.  Tomasz Knapowski, prof. uczelni, UTP Bydgoszcz

13.25 – 13.45 Wartość odżywcza ziarna pszenicy okrągłoziarnowej i perskiej w zależności od technologii i systemu uprawy dr hab. inż.   Wojciech  Kozera, prof. uczelni, UTP Bydgoszcz

13.45 – 14.05 Specyfika białek (w tym glutenowych) oraz innych związków czynnych w różnych gatunkach pszenic Prof. dr hab. Iwona Konopka, UWM Olsztyn

14.05– 14.30 Dedykowana strategia marketingowa oraz działania promocyjne Grupy Operacyjnej ”Pradawne Ziarno” dr inż. Piotr Prus, prof. uczelni, UTP Bydgoszcz

Zarejestruj się teraz poprzez Link:
https://kpodr.clickmeeting.com/od-tradycji-do-nowoczesnosci-rezultaty-projektu-grupy-operacyjnej-pradawne-ziarno/register

Do  pobrania:
zaproszenie_pradawne ziarno_interaktywne

W sprawach organizacyjnych prosimy kontakt : Agnieszka Dobosz-Idzik

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie