Przepis kulinarny: Bezglutenowe gryczane naleśniki z łososiem i rukolą

Wszyscy uwielbiamy naleśniki. W wersji na słodko to doskonałe śniadanie lub podwieczorek, my jednak proponujemy prosty przepis na bezglutenowe, wytrawne naleśniki z łososiem, serkiem feta oraz rukolą. Świetnie sprawdzą się jako lekki obiad, który doda energii na pozostałą część dnia.

Zapraszam do zapoznania się i wykorzystania autorskiego przepisu marki Ocelio. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa inspiracja dla Państwa.

Bezglutenowe gryczane naleśniki z łososiem i rukolą

Składniki:

Naleśniki:

  • 1 szklanka mieszanki do wypieku pizzy z mąką gryczaną (np. Ocelio)
  • 2 szklanki mleka krowiego lub napoju roślinnego (np. Ocelio)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • szczypta soli

Dodatki do naleśników:

  • Łosoś wędzony
  • Marchewka
  • Ogórek
  • Ser feta miękki
  • jogurt naturalny
  • koperek
  • sól i pieprz

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki naleśników mieszamy.
  2. Ser feta rozdrabniamy w misce dodajemy tyle jogurtu aby powstała masa którą da się rozsmarować na naleśnikach. Doprawiamy pieprzem i posiekanym koperkiem.
  3. Marchew obieramy i wycinamy za pomocą obieraczki długie cienkie paski. Ogórka dobrze myjemy i postępujemy tak samo jak z marchewką. Rukolę myjemy.
  4. Smażymy naleśniki.
  5. Na każdym naleśniku rozsmarowujemy porcję serka, układamy marchewkę, ogórka, plasterki łososia i rukolę. Naleśniki zawijamy i podajemy w całości lub kroimy w plastry.

Smacznego!

Łukasz Nocuń – PR & Content Marketing Specialist SFERA Group