Wszyscy uwielbiamy naleśniki. W wersji na słodko to doskonałe śniadanie lub podwieczorek, my jednak proponujemy prosty przepis na bezglutenowe, wytrawne naleśniki z łososiem, serkiem feta oraz rukolą. Świetnie sprawdzą się jako lekki obiad, który doda energii na pozostałą część dnia.
Zapraszam do zapoznania się i wykorzystania autorskiego przepisu marki Ocelio. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa inspiracja dla Państwa.
Bezglutenowe gryczane naleśniki z łososiem i rukolą
Składniki:
Naleśniki:
- 1 szklanka mieszanki do wypieku pizzy z mąką gryczaną (np. Ocelio)
- 2 szklanki mleka krowiego lub napoju roślinnego (np. Ocelio)
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- szczypta soli
Dodatki do naleśników:
- Łosoś wędzony
- Marchewka
- Ogórek
- Ser feta miękki
- jogurt naturalny
- koperek
- sól i pieprz
Wykonanie:
- Wszystkie składniki naleśników mieszamy.
- Ser feta rozdrabniamy w misce dodajemy tyle jogurtu aby powstała masa którą da się rozsmarować na naleśnikach. Doprawiamy pieprzem i posiekanym koperkiem.
- Marchew obieramy i wycinamy za pomocą obieraczki długie cienkie paski. Ogórka dobrze myjemy i postępujemy tak samo jak z marchewką. Rukolę myjemy.
- Smażymy naleśniki.
- Na każdym naleśniku rozsmarowujemy porcję serka, układamy marchewkę, ogórka, plasterki łososia i rukolę. Naleśniki zawijamy i podajemy w całości lub kroimy w plastry.
Smacznego!
Łukasz Nocuń – PR & Content Marketing Specialist SFERA Group |
|