Klasyka polskiej kuchni z kaszą gryczaną i twarogiem to pyszna propozycja na obiad lub kolację. W naszej wersji nie zawiera glutenu, dlatego mogą je spożywać osoby z nietolerancją tego alergenu lub chorujące na celiakię. Zapraszamy do zapoznania się i wykorzystania autorskiego przepisu i zdjęcia marki Ocelio. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa inspiracja dla Państwa.
Bezglutenowe pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Składniki:
- 400-450g bezglutenowej mieszanki piekarniczej uniwersalnej (np. marki Ocelio) lub 500g mąki pszennej (wersja z glutenem)
- 250g gorącej wody
- 40g oleju
- 200g kaszy gryczanej Halina
- 1 cebula posiekana
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 100g twarogu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Metoda:
- Mieszankę piekarniczą lub mąkę wymieszać z gorącą wodą i olejem. Ciasto powinno być miękkie i nie kleić się do rąk. W razie potrzeby dodać więcej mieszanki/mąki.
- Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulę i czosnek smażyć na oleju przez 2 minuty. Wymieszać z kaszą, cebulą i czosnkiem oraz z twarogiem i natką pietruszki. Farsz doprawić solą i pieprzem.
- Z ciasta uformować 3cm wałek, wycinać 1cm plastry. Każdy plaster rozwałkować, nałożyć farsz i formować pierożki. Pierogi gotować we wrzącej osolonej wodzie do momentu wypłynięcia.
Łukasz Nocuń – Senior PR & Content Marketing Specialist SFERA Group | |