Dwie partie jajek ściółkowych wycofane ze sprzedaży. Główny Inspektorat Sanitarny w specjalnym komunikacie informuje, że stwierdzono na nich obecność pałeczek salmonelli.
– Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek dwóch partii jaj – informuje GIS.
Chodzi o Jaja L ściółkowe, data minimalnej trwałości/numerem partii: 2023-06-18 oraz 2023-06-23, kod na skorupkach jaj: 2PL18041334.
GIS, jak zwykle w takiej sytuacji, wydał konkretne zalecenia dla konsumentów.
– Nie należy spożywać partii jaj określonych w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami – napisano w komunikacie
Producent podjął już działania mające na cele poinformowanie odbiorców o konieczności wycofania partii jaj.
Szczegóły dotyczące produktu
Produkt – Jaja L ściółkowe
Data minimalnej trwałości/numerem partii: 2023-06-18 oraz 2023-06-23
Kod na skorupkach jaj: 2PL18041334
Producent: Ferma PIWODA Jacek Zygmunt ul. Piwoda 202 37-522 Wiązownica