Salmonella na powierzchni jaj. Uważaj na tę partię!

Dwie partie jajek ściółkowych wycofane ze sprzedaży. Główny Inspektorat Sanitarny w specjalnym komunikacie informuje, że stwierdzono na nich  obecność pałeczek salmonelli.

– Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek dwóch partii jaj – informuje GIS.

Chodzi o Jaja L ściółkowe, data minimalnej trwałości/numerem partii: 2023-06-18 oraz 2023-06-23, kod na skorupkach jaj: 2PL18041334.

GIS, jak zwykle w takiej sytuacji, wydał konkretne zalecenia dla konsumentów.

– Nie należy spożywać partii jaj określonych w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami – napisano w komunikacie

Producent podjął już działania mające na cele poinformowanie odbiorców o konieczności wycofania partii jaj.

Szczegóły dotyczące produktu

Produkt – Jaja L ściółkowe
Data minimalnej trwałości/numerem partii: 2023-06-18 oraz 2023-06-23
Kod na skorupkach jaj: 2PL18041334
Producent: Ferma PIWODA Jacek Zygmunt ul. Piwoda 202 37-522 Wiązownica

(Źródło: GIS)