Zapiekanka estońska to wyjątkowe danie przygotowane z trzech głównych składników: mięsa wieprzowego, kiszonej kapusty oraz kaszy. Doskonale smakuje z dodatkiem domowego sosu grzybowego. Smacznego!
Składniki:
- 200g kaszy jęczmiennej grubej (np. marki Halina)
- 900g łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 600g kapusty kiszonej
- 2 cebule posiekane drobno
- 1 szklanka bulionu lub wody
- 1 łyżka cukr
Przygotowanie:
- Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Mięso przyprawić majerankiem, papryką, solą, pieprzem i usmażyć. Kapustę wymieszać z cebulą.
- W naczyniu ułożyć warstwowo kapustę i mięso. Na ostatnią warstwę nałożyć kaszę i całość podlać podlać bulionem lub wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut
Łukasz Nocuń – Senior PR & Content Marketing Specialist SFERA Group |
|