Jesienne naleśniki z farszem z kaszy gryczanej białej i z grzybami to nasza kolejna propozycja na wrześniowe obiady i kolacje. To prosty sposób na wypełnienie kuchni leśnymi zapachami sezonowych grzybów. Zapraszam do zapoznania się z autorskim przepisem i zdjęciem marki Halina. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa propozycja dla Państwa.
Naleśniki z kaszą gryczaną białą i grzybami
Składniki:
Naleśniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody
- szczypta soli
- 3 łyżki roztopionego masła
Farsz:
- 200g kaszy gryczanej białej (np. marki Halina)
- 1 cebula posiekana
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 1 garść suszonych grzybów
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
- Sól, pieprz
Przygtowanie:
- Grzyby namoczyć i ugotować. Wystudzić i drobno posiekać.
- Kasze ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzać olej, smażyć cebulę aż zmięknie dodać czosnek oraz grzyby i smażyć przez 3 minuty. Wyłączyć gaz, dodać pozostałe składniki, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Przygotować naleśniki – wszystkie składniki wymieszać, a następnie smażyć kilka minut aż się zarumienią.
- Naleśniki napełnić gotowym farszem. Podawać na ciepło.
Łukasz Nocuń – Senior PR & Content Marketing Specialist SFERA Group |
|