Naleśniki z kaszą gryczaną białą i grzybami

Jesienne naleśniki z farszem z kaszy gryczanej białej i z grzybami to nasza kolejna propozycja na wrześniowe obiady i kolacje. To prosty sposób na wypełnienie kuchni leśnymi zapachami sezonowych grzybów. Zapraszam do zapoznania się z autorskim przepisem i zdjęciem marki Halina. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa propozycja dla Państwa.

Naleśniki z kaszą gryczaną białą i grzybami

Składniki:

Naleśniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 3 łyżki roztopionego masła

Farsz:

  • 200g kaszy gryczanej białej (np. marki Halina)
  • 1 cebula posiekana
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
  • Sól, pieprz

Przygtowanie:

  1. Grzyby namoczyć i ugotować. Wystudzić i drobno posiekać.
  2. Kasze ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Na patelni rozgrzać olej, smażyć cebulę aż zmięknie dodać czosnek oraz grzyby i smażyć przez 3 minuty. Wyłączyć gaz, dodać pozostałe składniki, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Przygotować naleśniki – wszystkie składniki wymieszać, a następnie smażyć kilka minut aż się zarumienią.
  5. Naleśniki napełnić gotowym farszem. Podawać na ciepło.
Łukasz Nocuń – Senior PR & Content Marketing Specialist SFERA Group